Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Το ήξερες ότι η γιορτή της μητέρας
γιορτάζεται από την αρχαιότητα;

Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τη θεά Γαία, τη μητέρα θεών και ανθρώπων. Στη συνέχεια γιόρταζαν τη Ρέα, μητέρα του Δία.

Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία η γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη, τη θεά της γονιμότητας, της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας.

Το 15ο και 16ο αιώνα στην Αγγλία γιόρταζαν κάθε τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής την «Κυριακή της Μητέρας». Μάλιστα θεωρούνταν πολύ σημαντική γιορτή, αφού μέχρι και οι υπηρέτες έπαιρναν άδεια από τα αφεντικά τους για να επισκεφθούν τη μητέρα τους αυτή την ημέρα.

Η θεά Γαία των αρχαίων Ελλήνων

Το 1907 η Άννα Τζάρβις (Ann Jarvis) από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της γιορτής της μητέρας. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της Ann Maria Reeves Jarvis, που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση των Νότιων με τους Βόρειους, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο που έληξε το 1865. Το 1914 τα κατάφερε και έτσι από τότε η γιορτή αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά τη γιορτάσαμε στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, όμως, καθιερώθηκε και στη χώρα μας ο εορτασμός της μητέρας κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη.

πηγές: Βικιπαίδεια, http://blogs.sch.gr/17nippell
εικόνα:http://www.mythologia.8m.com/ouranos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου